Co to są powiadomienia o przybyciu?
Powiadomienia o przybyciu pozwalają automatycznie informować bliskich znajomych o dotarciu do wybranych przez Ciebie miejsc, takich jak dom, szkoła lub hotel. Gdy dotrzesz do miejsca, dla którego skonfigurowane zostały powiadomienia, Twój znajomy otrzyma powiadomienie push i powiadomienie na czacie. Stukając powiadomienie, rozpoczniesz czat ze znajomym.
Jak dodać lokalizację, aby rozpocząć wysyłanie powiadomień o moim przybyciu na miejsce?
Możesz skonfigurować Powiadomienia o przybyciu z profilów znajomych i czatu. Możesz również zacząć od Ustawień lokalizacji.
Z Ustawień lokalizacji:
- Otwórz Snap Mapę.
- Stuknij ⚙️, aby otworzyć Ustawienia lokalizacji.
- Stuknij „Powiadomienia o przybyciu”.
- Stuknij „Dodaj” i postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wybrać miejsce i osobę, którą należy powiadomić.
Z profilu znajomego:
- Stuknij profil znajomego.
- Przewiń do sekcji Snap Mapy.
- W sekcji „Powiadomienia o przybyciu” stuknij „Dodaj”.
- Przesuń mapę, aby ustawić miejsce, a następnie stuknij „Ustaw lokalizację”.
Z czatu:
- Otwórz czat ze znajomym.
- Stuknij ikonę uśmiechniętej buźki, aby otworzyć wyszukiwarkę naklejek, a następnie stuknij opcję lokalizacji, aby otworzyć zasobnik lokalizacji.
- W sekcji „Powiadomienia o przybyciu” stuknij „Dodaj”.
- Przesuń mapę, aby ustawić miejsce, a następnie stuknij „Ustaw lokalizację”.
Powiadomienia o przybyciu będą domyślnie wyłączone, nawet po dodaniu lokalizacji z profilu znajomego lub czatu (przełącznik będzie szary). Aby włączyć:
- W sekcji „Powiadomienia o przybyciu” przestaw przełącznik na „Włączone”
- Wybierz „Jednorazowo” lub „Za każdym razem”
- Powiadomienie „Jednorazowo” wygasa po 24 godzinach. Ustawienia powiadomień „Za każdym razem” pozostają włączone, dopóki ich nie wyłączysz.
- Gdy przełącznik będzie włączony, zmieni kolor na czarny.
Jeśli chcesz, możesz wybrać nazwę i emoji dodawanego miejsca.
Jeśli masz skonfigurowaną lokalizację domową, wystarczy włączyć „Mój dom”. Nie ma potrzeby ręcznego dodawania do listy adresu zamieszkania.
Uwaga:
- Aby włączyć powiadomienia o przybyciu, musisz zmienić ustawienia dostępu urządzenia do lokalizacji na „Zawsze”. Oznacza to, że na Mapie zobaczą Cię znajomi, dla których widoczna jest Twoja lokalizacja (o ile nie jesteś w trybie duszka). Pamiętaj, aby często sprawdzać Ustawienia udostępniania lokalizacji w aplikacji. Aby dowiedzieć się więcej o zmianie listy osób, którym udostępniasz swoją lokalizację, przejdź tutaj.
- Jeśli przestaniesz udostępniać swoją lokalizację znajomemu (włączając tryb duszka), powiadomienia o przybyciu zostaną wyłączone dla tego znajomego (lub dla wszystkich znajomych, jeśli włączysz tryb duszka). Jeśli ponownie włączysz udostępnianie lokalizacji (lub opuścisz tryb duszka), Twoje poprzednie Ustawienia powiadomień o przybyciu i wybory znajomych będą obowiązywać.
- Znajomi mogą również zrezygnować z otrzymywania od Ciebie powiadomień o przybyciu. Poniżej znajdziesz więcej informacji.
Jak mogę usunąć lokalizację z opcji wysyłania powiadomień o przybyciu na miejsce?
Aby usunąć miejsce z listy, naciśnij i przytrzymaj je, a następnie je usuń. Spowoduje to usunięcie alertów dla tego miejsca u wszystkich.
Dla ilu miejsc mogę wysyłać powiadomienia o przybyciu?
Możesz zapisać maksymalnie dziesięć miejsc. Twoja zapisana lista jest taka sama dla wszystkich znajomych. Możesz zdecydować, kto zostanie powiadomiony o Twoich przybyciach.
Jak przestać udostępniać znajomemu powiadomienia o przybyciu?
Możesz przestać wysyłać powiadomienia o przybyciu do określonego znajomego bez usuwania miejsca lub wyłączania powiadomień dla innych znajomych.
Z Ustawień lokalizacji:
- Otwórz Snap Mapę.
- Stuknij ⚙️, aby otworzyć Ustawienia lokalizacji.
- W „Powiadomieniach o przybyciu” stuknij miejsce (na przykład „Mój dom”).
- W sekcji „Powiadomienie o Twoim przybyciu” stuknij nazwę znajomego.
- Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby usunąć je z powiadomień dla danego miejsca.
Z profilu znajomego:
- Stuknij profil znajomego.
- Przewiń do sekcji Snap Mapy.
- W sekcji „Powiadomienia o przybyciu” stuknij w miejsce.
- Stuknij trzy kropki, aby wyświetlić menu i wybierz opcję wyłączenia udostępniania im powiadomień o przybyciu dla danego miejsca.
Zmienia to tylko to, kto zostanie powiadomiony o tym miejscu. Aby przestać otrzymywać wszystkie powiadomienia o przybyciu dla określonego miejsca, zobacz Jak usunąć miejsce, aby nie otrzymywać powiadomień o przybyciu po dotarciu na miejsce? powyżej.