Funkcja Znajdź znajomych to jedno z naszych narzędzi pomagających użytkownikom Snapchata odnaleźć prawdziwych znajomych i rodzinę. Więcej informacji na temat działania funkcji Znajdź znajomych i zabezpieczeń, które stosujemy, można znaleźć tutaj.
Aby spełnić nasze zobowiązania wynikające z brytyjskiej ustawy o bezpieczeństwie w Internecie, sugerowanie znajomych w funkcji Znajdź znajomych jest domyślnie wyłączone dla użytkowników poniżej 18 roku życia w Wielkiej Brytanii.
Co oznacza domyślne wyłączenie funkcji „Znajdź znajomych”?
Jeśli sugestie funkcji „Znajdź znajomych” są wyłączone, oznacza to, że nie zobaczysz ich na swojej stronie Dodaj znajomych ani nie znajdziesz się w sugestiach „Znajdź znajomych” innych osób. Ponadto opcje „Włącz funkcję Znajdź znajomych” i „Pokaż mi w funkcji Znajdź znajomych” w Ustawieniach są wyłączone, chyba że je włączysz. Jeśli wybrałeś synchronizację swoich kontaktów ze Snapchat, zobaczysz osoby z Twojej listy kontaktów na stronie Dodaj znajomych i będziesz mógł wysłać im zaproszenie do znajomych.
Gdy funkcje sugerowania znajomych są wyłączone, co jest Twoim nowym domyślnym ustawieniem, inni użytkownicy Snapchata nie zobaczą Cię w funkcji Znajdź znajomych (tj. nie będziesz im sugerowany jako znajomy), chyba że włączysz funkcję Znajdź znajomych. Nadal można Cię znaleźć w Szukaj, gdy ktoś wyszuka dokładne dopasowanie Twojego imienia i nazwiska lub nazwy użytkownika.
Jeśli nie włączysz funkcji Znajdź znajomych, nadal istnieją inne sposoby wyszukiwania i łączenia się ze znajomymi i rodziną na Snapchat, na przykład wyszukiwanie czyjejś nazwy użytkownika, nazwy wyświetlanej lub znalezienie Snapkodu. Możesz również nadal widzieć osoby z Twojej książki kontaktów (jeśli wybrano synchronizację kontaktów).
Jak włączyć funkcję Znajdź znajomych i jakie są jej potencjalne zagrożenia?
Możesz zobaczyć wiadomość na stronie kamery lub strony Dodaj znajomych z pytaniem, czy chcesz włączyć funkcję Znajdź znajomych. Stuknij „Włącz funkcję Znajdź znajomych”, aby zobaczyć sugestie znajomych i pojawić się wśród sugestii znajomych innych osób. Możesz również odrzucić powiadomienie, stuknąć „Rozumiem” lub „Zachowaj ustawienia domyślne”, aby zachować domyślne ustawienie i wyłączyć funkcję Znajdź znajomych.
Jeśli włączysz funkcję Znajdź znajomych, uzyskasz pełną funkcjonalność funkcji Znajdź znajomych, w tym otrzymywanie sugestii dotyczących osób, które naszym zdaniem możesz znać w prawdziwym życiu (oraz bycie im sugerowanym). Jak zawsze, funkcja Znajdź znajomych została zaprojektowana tak, aby pomóc Ci połączyć się z prawdziwymi znajomymi. Włączenie funkcji Znajdź znajomych oznacza, że możesz widzieć innych i być widzianym przez dorosłych oraz osoby, których możesz nie znać. Należy dokładnie przemyśleć dodanie i zaakceptowanie znajomych na Snapchat , a także pamiętać, że posiadanie wspólnych znajomych niekoniecznie oznacza, że dana osoba jest bezpieczna. Dodawanie lub akceptacja osób, których w prawdziwym życiu nie znasz, może nie być bezpieczne i zwiększać ryzyko niechcianych kontaktów. Jeśli nie chcesz widzieć więcej osób lub być widzianym przez nie, możesz zachować ustawienie domyślne lub w każdej chwili wyłączyć funkcję Znajdź znajomych w Ustawieniach.
Możesz zarządzać funkcją Znajdź znajomych w dowolnym momencie w Ustawieniach:
- Stuknij ikonę profilu
- Stuknij ikonę koła zębatego, aby otworzyć Ustawienia
- Stuknij „Kontrola prywatności”
- Stuknij „Znajdź znajomych”
- Włącz lub wyłącz opcje „Włącz Znajdź znajomych” i/lub „Pokaż mnie w funkcji Znajdź znajomych”
Czy nadal będę otrzymywać powiadomienia o propozycjach znajomości?
Jeśli nie zmienisz ustawienia domyślnego, przez co funkcja Znajdź znajomych jest wyłączona, nie będziesz otrzymywać powiadomień o propozycjach znajomych ani o użytkownikach, którzy niedawno dołączyli. Dorośli nie zostaną również powiadomieni, gdy snapchater z Wielkiej Brytanii poniżej 18 roku życia dołączy do snapchaterów lub pojawi się jako nowy kontakt, gdy funkcja Znajdź znajomych jest wyłączona dla tego nastolatka.
Pamiętaj: masz zawsze pełną kontrolę nad korzystaniem ze Snapchata. Jeśli nie czujesz się bezpiecznie, możesz blokować inne osoby, usuwać je ze znajomych i zgłaszać problemy. Każdy, kto naciska na udostępnienie zdjęć, których nie chcesz udostępniać, używając niestosownego języka lub prosząc o podanie danych osobowych, może naruszać nasze Wytyczne dla społeczności. Jeśli Ci się to przydarzy, zablokuj użytkownika i zgłoś go do Snap.
Więcej informacji na temat przepisów, które regulują te zmiany, można znaleźć w tym dokumencie dotyczącym ustawy o bezpieczeństwie w Internecie.