Hitta vänner är ett av våra verktyg för att hjälpa Snapchattare att hitta verkliga vänner och familj. Du kan lära dig mer om hur Hitta vänner fungerar och de skyddsåtgärder vi har på plats här.
För att uppfylla våra skyldigheter enligt UK Online Safety Act kommer vänförslag i Hitta vänner att vara inaktiverade som standard för användare under 18 i Storbritannien.
Vad innebär det att vänförslag i Hitta vänner är inaktiverat som standard?
Om vänförslag i Hitta vänner är inaktiverat innebär det att du inte kommer att se vänförslag på din Lägg till vänner-sida, och du kommer inte heller att inkluderas i andras vänförslag i Hitta vänner. Dessutom är både "Aktivera Hitta vänner" och "Visa mig i Hitta vänner" i dina Inställningar inaktiverade om du inte aktiverar dem. Om du har valt att synkronisera dina kontakter med Snapchat kommer du att se personer från din egen kontaktlista på din Lägg till vänner-sida och kommer att kunna skicka dem en vänförfrågan.
När vänförslag är inaktiverat, vilket är din nya standardinställning, kommer andra användare på Snapchat inte att se dig i Hitta vänner (dvs. du kommer inte att föreslås som en vän till dem) om du inte aktiverar Hitta vänner. Du kan fortfarande hittas i Sök när någon letar upp en exakt matchning för ditt namn eller användarnamn.
Om du inte aktiverar Hitta vänner finns det fortfarande andra sätt att hitta och få kontakt med dina vänner och familj på Snapchat, som att söka efter någons användarnamn, deras visningsnamn eller genom att hitta deras Snapkod. Du kommer också fortfarande att kunna se personer från din adressbok (om du har valt att synkronisera dina kontakter).
Hur aktiverar jag Hitta vänner och vilka är de potentiella riskerna?
Du kan se ett meddelande på kamera- eller Lägg till vänner-sidan där du tillfrågas om du vill aktivera Hitta vänner. Tryck på 'Aktivera Hitta vänner' för att se vänförslag och visas i andras vänförslag, eller avvisa meddelandet genom att trycka på 'Jag förstår' eller 'Behåll standardinställningar' för att behålla din standardinställning och hålla Hitta vänner avstängt.
Om du aktiverar Hitta vänner får du hela Hitta vänner-upplevelsen, inklusive förslag på (och att bli föreslagen för) personer vi tror att du kanske känner i verkliga livet. Som alltid är Hitta vänner utformad för att hjälpa dig att få kontakt med människor du känner i verkliga livet. Att aktivera Hitta vänner innebär att du kan se och bli sedd av vuxna och personer du kanske inte känner. Du bör tänka noga innan du lägger till och accepterar vänner på Snapchat och kom ihåg att det att ha gemensamma vänner inte nödvändigtvis innebär att en person är säker. Att lägga till eller acceptera människor som du inte känner i verkligheten kan vara osäkert och öka risken för oönskad kontakt. Om du inte vill se eller synas av fler kan du behålla standardinställningen eller inaktivera Hitta vänner när som helst i Inställningar.
Du kan hantera Hitta vänner när som helst i Inställningar:
- Tryck på profilikonen
- Tryck på kugghjulet för att öppna Inställningar
- Tryck på 'Sekretesskontroller'
- Tryck på 'Hitta vänner'
- Slå på eller av 'Aktivera Hitta vänner' och/eller 'Visa mig i Hitta vänner'
Kommer jag fortfarande att få aviseringar om vänförslag?
Om du inte ändrar standardinställningen, vilket innebär att Hitta vänner är inaktiverat, kommer du inte att få förslag eller aviseringar om vänner som "nyligen anslutit sig". Vuxna får inte heller någon avisering när en brittisk Snapchattare under 18 år går med eller visas som en ny kontakt medan Hitta vänner är inaktiverat för tonåringen.
Kom ihåg att du alltid har full kontroll över din Snapchat-upplevelse. Om du inte känner dig säker kan du blockera någon, ta bort dem som vän och rapportera problemet. Alla som pressar dig till att dela bilder du inte vill dela, använder olämpligt språk eller ber om personuppgifter kan bryta mot våra Community-riktlinjer. Om detta händer dig, blockera användaren och rapportera dem till Snap.
För mer information om lagarna som styr dessa ändringar, se denna förklaring av Online Safety Act.